W zmaganiach olimpijskich wzięło udział dwudziestu uczestników z sześciu szkół kształcących w zawodach: technik technologii żywności, technik przetwórstwa mleczarskiego oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. W murach łomżyńskiej Wety gościli uczniowie z:
Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych – Olsztyn,
Zespołu Szkół nr 1 – Ełk,
Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego – Suwałki,
Zespołu Szkół Zawodowych – Wysokie Mazowieckie,
Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego – Golądkowo.
Wszyscy uczestnicy Olimpiady rozwiązywali test zawierający 60. zadań o tematyce technologiczno-ekonomicznej. Następnie pięciu najlepszych uczniów chwaliło się swoją wiedzą w części ustnej, odpowiadając na 3 pytania z zakresu: przetwórstwa spożywczego oraz analizy żywności i ekonomii.
Na podium stanęli: Joanna Browarek z Olsztyna (I miejsce), Daniel Koliński (II miejsce) i Kinga Wnorowska (III miejsce) z Wysokiego Mazowieckiego.
Nad regulaminowym przebiegiem Olimpiady czuwała Okręgowa Komisja Oceniająca pod przewodnictwem pracownika naukowego Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – dr inż. Marcina Kidonia.
Olimpiadzie towarzyszyła atmosfera zdrowej rywalizacji. Zwycięzcy zostali uhonorowani nagrodami ufundowanymi przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Piątnicy, Wyższą Szkołę Agrobiznesu w Łomży i Państwową Wyższą Szkołę Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i słodki upominek.
Olimpiadę uświetnił występ Aleksandry Ruszkowskiej, która, specjalnie dla uczestników, wykonała piosenkę "Spełniaj marzenia".
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w zgłębianiu tajników nauki o żywności.
tekst i foto: Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży