Bezpieczna żywność od pola do stołu
Od października 2012 r. w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży realizowany był projekt „Bezpieczna żywność od pola do stołu”. Projekt ten współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet IX-Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Podziałanie 9.2. Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego. Celem projektu była poprawa jakości i atrakcyjności kształcenia na kierunkach technik weterynarii i technik żywienia i usług gastronomicznych poprzez wprowadzenie różnorodnych form zajęć pozalekcyjnych, pozwalających na uzupełnienie oraz rozszerzenie wiedzy i umiejętności w danych zawodach.
Uczniowie mieli możliwość udziału:
- w zajęciach z dietetyki (układanie diet, jadłospisów z kuchni regionalnej, polskiej, a także innych narodów, gotowanie tych potraw),
- certyfikowanych kursach: barmańskim, kelnerskim czy baristycznym,
- warsztatach kulinarnych pod okiem znanych, zawodowych kucharzy,
- praktykach w ośrodkach agroturystycznych,
- praktykach w zakładzie leczniczym dla zwierząt (asystowanie przy badaniach, zabiegach i operacjach, zamawianie leków przy wykorzystaniu profesjonalnych programów komputerowych).
Uczniowie z klas I, kształcący się na kierunku technik weterynarii, uczestniczyli w kursie groomingu, czyli pielęgnacji małych zwierząt
– strzyżenia, czesania, kąpania itp. Z rąk pani dyrektor A. Chojak otrzymali certyfikaty ukończenia kursu.
W ramach projektu odbył się także kurs inseminacji bydła.
Znacząco wzbogaciła się baza naukowa szkoły, uczniowie otrzymali podręczniki.
W ramach dzisiejszej konferencji, wieńczącej realizację projektu, odbył się wykład pt. „Bezpieczna żywność” dr Emiliana Kudyby – wiceprezydenta Rady Europejskiej Higienistów Weterynaryjnych, zastępcy Powiatowego Lekarza Weterynarii w Łomży. Z pokazem barmańskim wystąpił Rafał Wraga z gdańskiej firmy Coctail Show, który następnie udzielał fachowych rad uczniom Wety. Uczniowie zaprezentowali musztrę kelnerską, a także już przygotowali wyroby carvingowe i dania z kuchni polskiej, kurpiowskiej i indyjskiej.
tekst i foto: ZSWiO nr 7
2014-03-28 08:26 Opublikował: Lukasz Czech