Bezpieczna żywność od pola do stołu

Strona główna » Aktualności

Bezpieczna żywność od pola do stołu

Od października 2012 r. w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży realizowany był projekt „Bezpieczna żywność od pola do stołu”. Projekt ten współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet IX-Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Podziałanie 9.2. Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego. Celem projektu była poprawa jakości i atrakcyjności kształcenia na kierunkach technik weterynarii i technik żywienia i usług gastronomicznych poprzez wprowadzenie różnorodnych form zajęć pozalekcyjnych, pozwalających na uzupełnienie oraz rozszerzenie wiedzy i umiejętności w danych zawodach.

Uczniowie mieli możliwość udziału:

  • w zajęciach z dietetyki (układanie diet, jadłospisów z kuchni regionalnej, polskiej, a także innych narodów, gotowanie tych potraw),
  • certyfikowanych kursach: barmańskim, kelnerskim czy baristycznym,
  • warsztatach kulinarnych pod okiem znanych, zawodowych kucharzy,
  • praktykach w ośrodkach agroturystycznych,
  • praktykach w zakładzie leczniczym dla zwierząt (asystowanie przy badaniach, zabiegach i operacjach, zamawianie leków przy wykorzystaniu profesjonalnych programów komputerowych).

Uczniowie z klas I, kształcący się na kierunku technik weterynarii, uczestniczyli w kursie groomingu, czyli pielęgnacji małych zwierząt
 – strzyżenia, czesania, kąpania itp. Z rąk pani dyrektor A. Chojak otrzymali certyfikaty ukończenia kursu.
W ramach projektu odbył się także kurs inseminacji bydła.
Znacząco wzbogaciła się baza naukowa szkoły, uczniowie otrzymali podręczniki.
W ramach dzisiejszej konferencji, wieńczącej realizację projektu, odbył się wykład pt. „Bezpieczna żywność” dr Emiliana Kudyby – wiceprezydenta Rady Europejskiej Higienistów Weterynaryjnych, zastępcy Powiatowego Lekarza Weterynarii w Łomży. Z pokazem barmańskim wystąpił Rafał Wraga z gdańskiej firmy Coctail Show, który następnie udzielał fachowych rad uczniom Wety. Uczniowie zaprezentowali musztrę kelnerską, a także już przygotowali wyroby carvingowe i dania z kuchni polskiej, kurpiowskiej i indyjskiej.


tekst i foto: ZSWiO nr 7

2014-03-28 08:26 Opublikował: Lukasz Czech

Urząd Miejski w Łomży

Stary Rynek 14; 18-400 Łomża
godziny pracy Urzędu:
poniedziałek - piątek 7:30 - 15:30
tel. 86 215 67 00
faks 86 216 45 56

Straż Miejska
ul. gen. W. Sikorskiego 176A
tel. 86 215 67 56 / 57 / 58

Konto UM do uiszczania opłat skarbowych

VeloBank S.A. nr
66 1560 0013 2294 6771 7000 0007


Copyright @ 2011 Urząd Miejski w Łomży!
Projekt i wykonanie SPEED