Głównym celem projektu jest zmiana nawyków żywieniowych ludzi, zainteresowanie zdrową żywnością, pobudzenie rozwoju rolnictwa ekologicznego, a przez to promowanie lokalnych produktów. - Ale zmiana jedzenia może spowodować sporo korzystnych zmian w rolnictwie, wpłynąć na zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza – mówił na spotkaniu z Panią Prezydent Daniel Dworetsky z Urzędu Miasta w Sodertalje. Wraz z Sarą Jervfors odwiedził nową stołówkę w Szkole Podstawowej nr 5 w Łomży oraz Publiczne Przedszkole nr 8 w Łomży, które jako pierwsze w mieście przystąpiło do ekologicznego projektu i dba o zdrowe żywienie swoich podopiecznych. Zaplanowano również wizytę w gospodarstwie państwa Grabowskich, które zaopatruje łomżyńskie przedszkole w ekologiczne produkty. W spotkaniach uczestniczył przedstawiciel Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, który informował o możliwościach współpracy z gospodarstwami ekologicznymi w regionie.
Projekt współpracy międzynarodowej „Dieta dla Zielonej Planety” rozpoczął się w grudniu 2013 roku, zakończy się 31 marca 2014 roku. Realizowany jest w ramach Programu URBACT II z EFRR. Jego liderem jest szwedzkie miasto Sodertalje, parterami, oprócz Łomży – Moletai na Litwie i Mollet del Valles w Hiszpanii. Łomża została zaproszona do udziału w projekcie przez partnera ze Szwecji, głównie w związku z usytuowaniem Miasta w regionie rolniczym i potencjalnymi możliwościami podjęcia działań proekologicznych i agroturystycznych. W ramach projektu Miasto Łomża przygotuje konferencję na temat ekologii i zdrowia. Wyda również książkę kucharską z przepisami na zdrowe posiłki dla dzieci, która zostanie przetłumaczona na język angielski.