Degustacja potraw konkursu "Zasmakuj w Łomży"

Strona główna » Aktualności

Degustacja potraw konkursu "Zasmakuj w Łomży"

Degustacja potraw konkursu
Degustacja potraw odbyła się w Domku Pastora
W tym roku po raz drugi w naszym mieście odbył się konkurs kulinarny "Zasmakuj w Łomży". Wzorem poprzedniej edycji Miasto Łomża zorganizowało go wspólnie z gminami Łomża i Piątnica oraz Miastem Nowogród. Jest to zabawa kulinarno-historyczna, bo pochodzenie przepisu trzeba było udowodnić, załączając np. zdjęcie przepisu z zeszytu babci, przytaczając historię powstania i przekazywania receptury i wykazując, że dania powstające według wskazówek są przygotowywane od pokoleń.

Konkurs "Zasmakuj w Łomży" był organizowany w dwóch etapach. Pierwszym było przygotowanie dokumentacji i przepisów z  zeszytów "naszych babć", drugim zaś degustacja 10 potraw. Dania musiały być regionalne, tradycyjne, które powinny nawiązywać do potraw z ziemi łomżyńskiej z dawnych lat. - To co jadano kiedyś na naszej ziemi, to przygotowali Państwo uczestniczący w naszej zabawie i zaprezentowali w konkursie "Zasmakuj w Łomży" – mówiła Marta Jackowska, przewodnicząca komisji konkursowej podczas spotkania w Centrum Aktywności Kulturalnej i Turystycznej "Domek Pastora", gdzie można było spróbować takich dań jak "Babka ziemniaczana", "Skwarki babci Oli", "Rejbak kurpiowski", "Gołąbki Hreczane", "Zupa parzybroda" czy "Świeżonka łomżyńska".

-  Bardzo ważne jest kultywowanie tradycji regionalnych, a jak wiemy nasze miasto promuje się przez hasło "Zasmakuj w Łomży". Często podkreślamy, że nie odnosi się tylko do smaku, bo mówimy o tym, że można w Łomży zasmakować m.in. przez kulturę, sport i przyrodę, ale ta nazwa zobowiązuje do tego, aby był też element kulinarny, promocji naszego miasta i regionu – mówił podczas degustacji potraw konkursowych prezydent Mariusz Chrzanowski, gratulując jednocześnie uczestnikom przygotowanych przez nich dań i umiejętności potrzebnych do ich przyrządzenia.

- My przygotowałyśmy "rejbaka". To jest nazwa tradycyjna, dzisiaj nazywana też kartoflakiem czy babką ziemniaczaną. Jest to potrawa prosta, chłopska, jej skład to ziemniaki ze skwarkami upieczone w piecu.  Przyjętym zwyczajem jest to, że potrawę przyrządza się po wykopkach, tak jak dawniej miało to miejsce i podaje się z zimnym mlekiem – mówiły kucharki ze Stowarzyszenia  Gospodyń Wiejskich w Sławcu, dodając że w zabawie biorą udział po raz drugi. W poprzedniej edycji konkursu "Zasmakuj w Łomży" gospodynie zajęły III miejsce.

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 31 sierpnia na scenie podczas Gościńca Łomżyńskiego, wówczas odbędzie się także wręczenie nagród laureatom przez prezydenta miasta Mariusza Chrzanowskiego.

tekst: Łukasz Chełchowski, fot. Kamil Brzostowski

2019-08-22 08:08 Opublikował: Grzegorz Daniluk

Urząd Miejski w Łomży

Stary Rynek 14; 18-400 Łomża
godziny pracy Urzędu:
poniedziałek - piątek 7:30 - 15:30
tel. 86 215 67 00
faks 86 216 45 56

Straż Miejska
ul. gen. W. Sikorskiego 176A
tel. 86 215 67 56 / 57 / 58

Konto UM do uiszczania opłat skarbowych

VeloBank S.A. nr
66 1560 0013 2294 6771 7000 0007


Copyright @ 2011 Urząd Miejski w Łomży!
Projekt i wykonanie SPEED