Jak zawsze na Stary Rynek przybyli artyści, rzemieślnicy czy kolekcjonerzy antyków. Nie zabrakło również producentów przetworzonych produktów rolno-spożywczych pochodzenia naturalnego. Dodatkową atrakcją były warsztaty naukowe dla dzieci, które przeprowadziła firma edukacyjna "Junior Odkrywca". Najmłodsi na własne oczy zobaczyli wiele ciekawych eksperymentów i doświadczeń z tlenem czy tlenkiem węgla. Dowiedzieli się czym jest, i jak powstaje DNA. Na dzieci czekały ponadto dmuchane atrakcje w postaci zjeżdżalni.
Mieszkańcy Łomży, okolicznych miejscowości, ale i będący przejazdem turyści mogli również spróbować regionalnych potraw przygotowanych przez laureatki konkursu kulinarnego "Zasmakuj w Łomży" – Danutę Archacką i Elżbietę Uchymiak. Na "kurpśiowską przegryzkę" i tradycyjny bigos chętnych nie brakowało...