Pierwszy dzień wiosny od wczesnych godzin porannych przebiegała w łomżyńskiej "Wecie" bardzo pracowicie. Zebrani w szkolnej pracowni gastronomicznej uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych, pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych: Eweliny Karpińskiej – Siwek i Elżbiety Jaroty przystąpili do intensywnej produkcji wyrobów, by wykonać zaplanowaną ilość pierogów zgodnie z hasłem: „Sześćset pierogów na 600 - lecie Łomży”. Młodzież przygotowywała ciasto i farsz w oparciu o tradycyjne receptury opracowane w ramach zajęć Koła Gastronomicznego.
Po uformowaniu produkt gotowy sporządzany był różnymi technikami: gotowanie, smażenie w głębokim tłuszczu oraz pieczenie. Uczestniczące w konkursie dwuosobowe zespoły przygotowały kolorowe półmiski pierogów o różnych smakach i nadzieniach m. in. serowo - kokosowe, ze szpinakiem i twarogiem podane z sosem orzechowym, z mięsem, z makiem i orzechami, z serem kaszą gryczaną i miętą.
Jurypod przewodnictwem Andrzeja Piechocińskiego – naczelnika Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Łomży, oceniało umiejętności twórcze i manualne w zakresie ilościowego i jakościowego wykonania potraw dwóch kategorii, "na słodko" i "na słono". Zawodnicy konkurujących ze sobą drużyn otrzymali bardzo wysokie noty od członków komisji konkursowej.
Spośród dziewięciu zespołów najwyżej ocenieni zostali:
I miejsce - Piotr Parafiński i Piotr Modzelewski z klasy IIc
II miejsce - Weronika Pogroszewska i Jakub Roszkowski z klasy IId
III miejsce - Paulina Kłosek i Klaudia Polakowska z klasy Id
Wkład pracy młodzieży został także doceniony przez zaprzyjaźnionych sponsorów: PPHU "Przemko" oraz PPHU "Kurpiewski".
Źródło: ZSWiO nr 7