– Oprócz walorów wizualnych, liczyła się oczywiście i receptura, przecież to ciasto, które ma smakować - mówi Bogumiła Olbryś, dyrektor ZSWiO nr 7 w Łomży. – Nasze miasto promuje hasło „Zasmakuj w Łomży”, a my chcieliśmy, by młodzież biorąca udział w konkursie zasmakowała w mazurkach.
Dlatego jury, w skład którego weszli łomżyńscy cukiernicy, oceniało wzorowanie się na oryginalnych, podlaskich recepturach i użycie ekologicznych, lokalnych produktów. Najefektowniejszy i najbliższy podlaskim smakom mazurek przygotowała uczennica Publicznego Gimnazjum nr 1 w Łomży, Natalia Kisiel.
– Mazurek Natalii, ozdobiony wiosennym kapeluszem Pani Hani, zrobił duże wrażenie na komisji konkursowej - zdradza Bogumiła Olbryś.
Drugą i trzecią nagrodę, za mazurki w kształcie kolorowych kapeluszy ozdobionych logo miasta, zdobyły Kinga Piotrowska i Magda Kurpiewska z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
600.lomza.pl