Przygotowane wcześniej pomieszczenie sali ćwiczeniowej zamieniło się w laboratorium pełne eksperymentów kulinarnych. Praktycznych wskazówek wykonania posiłku, według przepisów kuchni greckiej, udzielali nauczyciele przedmiotów zawodowych: Ewelina Karpińska-Siwek oraz Elżbieta Jarota. - Bawiąc się i pracując w klimacie południowej muzyki, młodzi kucharze z "podstawówki" zaczęli dostrzegać, iż wystarczy połączyć tylko kilka składników, aby odkryć i poczuć ten niezwykły smak i zapach: sałatki greckiej, bagietki z masłem czosnkowym czy też koktajlu brzoskwiniowo – jabłkowego. Jednak nie sama radość dla podniebienia związana z degustacją potraw może stanowić o wartości warsztatów kulinarnych. Duże zainteresowanie zebranych wzbudziło stoisko wykonania "na żywo" dekoracji carvingowych, m.in. koszyczków z pomarańczy i owoców kiwi – przekazuje "Weta".
Kuchnia grecka jest jedną z najzdrowszych na świecie. Owoce, warzywa, oliwa... oto sekret długowieczności i dobrego samopoczucia osób korzystających z jej potraw. Oprócz przeżyć estetycznych dzieci otrzymały solidną porcję wiedzy na temat alternatywnego, zdrowego odżywiania: Co dobrego można jeść i pić zamiast frytek, cukierków, hamburgerów, chipsów, batonów i coli.
Źródło: ZSWiO nr 7