W konkursie uczestniczyło sześć dwuosobowych zespołów z klas kształcących się na profilu gastronomicznym. Menu konkursowe składało się z 3 dań: zupy lub przystawki, dania głównego, deseru z wykorzystaniem zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności. Pierwsze miejsce i udział w etapie wojewódzkim konkursu przypadło uczniom klasy II c – Emilowi Deptule i Kacprowi Lemańskiemu pod kierunkiem Katarzyny Chojnowskiej. Na drugim miejscu uplasowali się: Weronika Pogroszewska i Jakub Roszkowski z II d – opiekun Marta Jackowska, zaś na trzecim Jakub Kozikowski i Krzysztof Baczewski z III c – opieka merytoryczna Jolanta Bożena Przybyłowska.
Na zakończenie etapu szkolnego konkursu wiele cennych rad coachingowych wygłosiła Iwona Krzyżanowska – zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich, która pochwaliła wszystkich uczestników za zaangażowanie, znajomość i wykorzystanie produktów regionalnych w czasie przygotowywania dań. Krzyżanowska zachęcała również młodzież do czerpania wiedzy od nauczycieli i zgłębiania tajników sztuki kulinarnej, by stać się jak najlepszym i godnie reprezentować szkołę.
Źródło: ZSWiO