- Konkurs rozbudził pomysłowość i kreatywność młodzieży w tworzeniu potraw, ich ekspozycji i dekoracji oraz zwiększyło zainteresowanie tematyką kulinarną u pozostałych uczniów, pragnących rozwijać swoje umiejętności w tym zakresie – powiedziała Bogumiła Olbryś, dyrektor "Wety".
Rywalizacja trwała kilka godzin. Wymagała pomysłowości oraz niemałych zdolności manualnych. Każdy z uczestników lepił pierogi według własnej receptury. Poziom pracy poszczególnych drużyn oceniano na podstawie następujących kryteriów: prawidłowość opracowanej receptury, warunki produkcji (higiena), cechy jakościowe (wygląd ogólny, smak, zapach, oryginalność, innowacyjność podania).
Pierwsze miejsce w kategorii "na słono" zdobyły uczennice kl. III c d: Katarzyna Fabiszewska i Klaudia Sadowska. W kategorii "na słodko" jury najwyżej oceniło kl. II a: Magdalenę Zakrzewską i Karolinę Popkowską. Dodatkowo, nagrodę za sposób prezentacji sporządzonej potrawy, przyznano uczennicom kl. Id : Paulinie Kozioł i Paulinie Mateuszczyk.
Źródło: ZSWiO