Inauguracja rozpoczęła się od Mszy świętej w kościele pw. NMP Częstochowskiej. W intencji środowiska akademickiego odprawił ją biskup łomżyński Janusz Stepnowski. Uroczystości przeniosły się następnie do auli PWSIiP. Tegoroczna inauguracja była ostatnią w roli rektora dla dr hab. Roberta Charmasa. Funkcję tę sprawuje od 2009 r. - Niedługo kończy się pewien etap w moim życiu (…) Pamiętam dzień, kiedy po raz pierwszy przyjechałem do Łomży. Nie wiedziałem wtedy, że będzie to moje ukochane miasto, z którym zwiążę się nie tylko zawodowo, ale i prywatnie – wspominał, nie kryjąc wzruszenia.
Uroczystość uświetniły wykłady zaproszonych gości. Najpierw prelekcję o tematyce żywności wygłosił pierwszy rektor PWSIiP Kazimierz Pieńkowski. W swojej prelekcji zwrócił uwagę na potencjał jakim dysponuje uczelnia w zakresie technologii żywności. - Trzeba to wykorzystać. Uczelnia może niebawem stać się promotorem zdrowej żywności. – podkreślał. O odpowiedzialności wspólnoty akademickiej wobec wyzwań współczesnego świata mówił z kolei prof. Jacek Kurzępa, socjolog z USWPS.