Spotkanie kulinarne rozpoczęła prelekcja Marcina Budynka w sali konferencyjnej Domku Pastora. Do części praktycznej zaprosił uczniów szkoły – wspólnie z nimi prezentował, jak sprawnie pokroić polędwiczkę. Mówił też o zasadach marynowania mięsa, podpowiadał, jak gotować, smażyć, piec wieprzowinę, czego wystrzegać się przy grillowaniu i wędzeniu, a także czym kierować się kupując mięso w sklepie. Następnie uczniowie ZSTiO nr 4 rozpoczęli warsztaty, gdzie w doskonale wyposażonej kuchni Domku Pastora przyrządzają potrawy z wieprzowiny pod okiem samego Marcina Budynka.
Szkolenie kulinarne to element Programu informacyjno-szkoleniowego z zakresu jakości mięsa wieprzowego skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych pt.: „Wybieram wieprzowinę”. Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa wieprzowego oraz przeprowadzenie instruktarzy z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa. Szkolenia składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.
Pomysłodawcą, koordynatorem powyższego projektu jest Związek ,,Polskie Mięso”. Program merytorycznie wspierany jest przez Akademie Kulinarną Marcina Budynka - która, która została założona przez mistrza kulinarnego Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in.„Dwa żywioły, Dwie Pasje” , „Przepis dnia”. Dawniej gospodarz kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych. Uczestniczył w wielkich gotowaniach Polskiego Radia , radia Zet i RMF FM. Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii,Włoszech,Francji, Anglii,Chile i RPA. Założyciel oraz wiceprezes Klubu Szefów Kuchni.Uczył się m.in. u Dominique'a Pootie - byłego szefa kuchni Francois'a Mitteranda. Przeszedł szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne. Laureat konkursu m.in. " Kreator Smaku", ”Złota Patelnia”, ”Dania Wigilijne”. Współautor wielu książkek kulinarnych: „Pichciuchy”, „Księga Szefów Kuchni”, „Wykwintna Kuchnia Polski”- wydane wspólnie z żoną Prezydenta Anna Komorowską. Otrzymał wyróżnienie Hermes za Osobowość Kulinarną roku 2012 Poradnika Restauratora.