Mistrz kulinarny o wieprzowinie w Domku Pastora

Strona główna » Aktualności

Mistrz kulinarny o wieprzowinie w Domku Pastora

Marcin Budynek - kreator smaku, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej gości w Domku Pastora – Centrum Aktywności Turystycznej i Kulturalnej. Opowiada o wieprzowinie - zaletach mięsa, jego jakości i sposobach przyrządzania. Udziela też praktycznych porad i wskazówek, jak przygotować wyśmienite potrawy z poszczególnych elementów tuszy wieprzowej oraz gotuje. Pod czujnym okiem mistrza swoje umiejętności kulinarne trenują uczniowie Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących nr 4 w Łomży o profilu gastronomicznym.

Spotkanie kulinarne rozpoczęła prelekcja Marcina Budynka w sali konferencyjnej Domku Pastora. Do części praktycznej zaprosił uczniów szkoły – wspólnie z nimi prezentował, jak sprawnie pokroić polędwiczkę. Mówił też o zasadach marynowania mięsa, podpowiadał, jak gotować, smażyć, piec wieprzowinę, czego wystrzegać się przy grillowaniu i wędzeniu, a także czym kierować się kupując mięso w sklepie. Następnie  uczniowie ZSTiO nr 4 rozpoczęli warsztaty, gdzie w doskonale wyposażonej kuchni Domku Pastora przyrządzają potrawy z wieprzowiny pod okiem samego Marcina Budynka.

Szkolenie kulinarne to element Programu informacyjno-szkoleniowego z zakresu jakości mięsa wieprzowego skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych pt.: „Wybieram wieprzowinę”. Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa wieprzowego oraz przeprowadzenie instruktarzy z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa. Szkolenia  składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.

Pomysłodawcą, koordynatorem powyższego projektu jest Związek ,,Polskie Mięso”. Program merytorycznie wspierany jest przez Akademie Kulinarną Marcina Budynka - która, która została założona przez mistrza kulinarnego Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in.„Dwa żywioły, Dwie Pasje” , „Przepis dnia”. Dawniej gospodarz kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych. Uczestniczył w wielkich gotowaniach Polskiego Radia , radia Zet i RMF FM. Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii,Włoszech,Francji, Anglii,Chile i RPA. Założyciel oraz wiceprezes Klubu Szefów Kuchni.Uczył się m.in. u Dominique'a Pootie - byłego szefa kuchni Francois'a Mitteranda. Przeszedł szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne. Laureat konkursu m.in. " Kreator Smaku", ”Złota Patelnia”, ”Dania Wigilijne”. Współautor wielu książkek kulinarnych: „Pichciuchy”, „Księga Szefów Kuchni”, „Wykwintna Kuchnia Polski”- wydane wspólnie z żoną Prezydenta Anna Komorowską. Otrzymał wyróżnienie Hermes za Osobowość Kulinarną roku 2012 Poradnika Restauratora.

2016-03-16 12:21 Opublikował: Anna Księżyk-Chojnacka

Urząd Miejski w Łomży

Stary Rynek 14; 18-400 Łomża
godziny pracy Urzędu:
poniedziałek - piątek 7:30 - 15:30
tel. 86 215 67 00
faks 86 216 45 56

Straż Miejska
ul. gen. W. Sikorskiego 176A
tel. 86 215 67 56 / 57 / 58

Konto UM do uiszczania opłat skarbowych

VeloBank S.A. nr
66 1560 0013 2294 6771 7000 0007


Copyright @ 2011 Urząd Miejski w Łomży!
Projekt i wykonanie SPEED