Podczas spotkania młodzież miała okazję wziąć udział w programie przygotowanym przez uczniów i nauczycieli ZSWiO nr 7, obejmującym wykład, pokaz carvingu oraz degustację świeżo wytłoczonego soku jabłkowego .
Nauczyciel Ewelina Karpińska - Siwek wskazywała na zagrożenia kondycji i rozwoju człowieka wynikające z nieznajomości zasad zdrowego żywienia. Są to m.in. otyłość, schorzenia serca i naczyń krwionośnych, cukrzyca, osteoporoza. Natomiast uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod kierunkiem nauczyciel Elżbiety Jaroty zaprezentowali walory owoców i warzyw poprzez barwne dekoracje potraw i stołu. Wszyscy mieli okazję docenić smak owoców, degustując świeżo wytłoczone soki.
- Mamy nadzieję, że przeżycia estetyczne i zmysłowe związane z pokazem carvingu oraz degustacją, przyczynią się do lepszego zrozumienia wartości owoców i warzyw w codziennej diecie. Natomiast zrozumienie zasad zdrowego odżywiania oraz większe zainteresowanie zdrowym stylem życia wśród młodzieży przyczyni się do wyeliminowania wielu przewlekłych chorób – przekazuje Magdalena Budziszewska, rzecznik prasowy ZSWiO nr 7 w Łomży.
źródło: ZSWiO