Rolę nauczycieli pełniły panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Dzierzgach i Mątwicy oraz Dominika Wójciak – zwyciężczyni III edycji programu Master Chef. Uczniowie podzieleni na kilkuosobowe zespoły przygotowywali m.in. tatar ze śledzia, śledzia na słodko z rodzynkami, baby i mazurki wielkanocne. Dominika Wójciak zaprezentowała swojej ekipie, jakie trendy królują obecnie w polskiej kuchni. Zaserwowali tatar ze śledzia na carpaccio z buraków. Jednocześnie p. Dominika dawała wskazówki, jak estetycznie wykończyć talerz z serwowaną potrawą. Panie z Dzierzg i Mątwicy przygotowały tradycyjny żur, białą kiełbasę oraz dania na obiady świąteczne - pieczony łosoś z warzywami w sosie beszamelowym, kotlety schabowe pod pierzynką z warzyw oraz indyk pieczony z brzoskwiniami i suszonymi śliwkami.
Marta - uczennica klasy II d jest pasjonatką gotowania. Z ogromną cierpliwością rzeźbiła z ciasta drożdżowego dwa wielkanocne baranki, którymi zachwycali się goście zaproszeni na forum. Marta podkreślała, jak ważne są dla niej takie praktyczne lekcje, kiedy może podpatrywać najlepszych.
W czasie III Forum organizowanego przez ZSWiO Nr 7 w Łomży oraz PWSIiP dr hab. Mieczysław Obiedziński, prof. PWSIiP w Łomży wygłosił wykład "Autentyczność - fałszowanie żywności. Stan obecny i perspektywy".
tekst i fot.: ZSWiO Nr 7