Carving w krajach azjatyckich znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Według najbardziej popularnej teorii wywodzi się on z Tajlandii. Dziś carving jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, marchewk, itd. Niewątpliwie jest to sztuka, która wymaga twórczego myślenia, cierpliwości i kreatywności. Carving może uprawiać każdy zainteresowany. Przy odrobinie samozaparcia, systematyczności i cierpliwości można osiągnąć zaskakujące rezultaty w niedługim czasie. - Carving staje się nieodłącznym elementem dekoracji stołów w Polsce. Stąd pomysł na zorganizowanie warsztatów – twierdzą opiekunki Koła Gastronomicznego w łomżyńskiej Wecie, Elżbieta Jarota i Ewelina Karpińska - Siwek.
Uczniowie z dużym entuzjazmem przystąpili do tworzenia z warzyw - papryki, marchewki, rzodkiewki, pora, melona oraz owoców - pomarańczy, cytryn, pomelo, ananasów fantazyjnych kompozycji kwiatowych oraz świątecznych elementów dekoracyjnych, takich jak koszyczek, kogucik, kurczaczek, zajączek, czy palma.
Organizatorzy zapowiadają kolejne edycje warsztatów carvingu oraz zapraszają do udziału w nich wszystkich uczniów zainteresowanych tą metodą rozwijania zdolności manualnych i artystycznych.
tekst i zdjęcia: ZSWiO Nr 7 w Łomży