Od października 2014 r. dzieci kilka razy w tygodniu otrzymują urozmaicone zestawy warzyw i owoców. Wszystko umyte, zapakowane w estetyczne opakowania. Zachwyt wzbudzają koktajlowe pomidorki i borówki amerykańskie. Dzieci zjadają też chętnie soczyste marchewkowe chipsy, rzodkiewki, paprykę, jabłka, gruszki i piją soczki owocowe.
Udział w programie dla uczniów „dwójki” jest świetną okazją, żeby przypomnieć o higienie spożywania posiłków, porozmawiać o ich wpływie na rozwój i kondycję, wspólnie delektować się aromatycznymi darami sadów i ogrodów.
W szkole, w ramach programu podejmowane są też działania edukacyjne mające na celu podniesienie świadomości uczniów i ich rodziców na temat zdrowego odżywiania, którego bardzo ważnym składnikiem są owoce i warzywa.
W czasie zebrań klasowych wychowawcy najmłodszych dzieci zapoznają rodziców z prezentacją przedstawiającą zasady zdrowego odżywiania. Pielęgniarka szkolna w każdej z klas objętych programem przeprowadza pogadanki na temat zdrowego stylu życia, w tym aktywności fizycznej i diety oraz prawidłowych nawyków żywieniowych (a także spożywania owoców i warzyw) oraz skutków niewłaściwego odżywiania.
Nauczyciele klas O – III oraz świetlicy szkolnej, prowadząc zajęcia dotyczące tematyki zdrowia przewidziane programem nauczania w tych klasach, podkreślają ważność tych zagadnień.
Dzieci na zajęciach lekcyjnych i świetlicowych robią owocowe szaszłyki oraz sałatki owocowe. 13 listopada 2014r. uczniowie z kl. III b pod kierunkiem wychowawczyni Renaty Rucińskiej przygotowali przedstawienie „Owoce i warzywa to zdrowie”. Zaprezentowali inscenizacje wierszy: „Na straganie” Jana Brzechwy, „Warzywa” Juliana Tuwima oraz piosenkę „Urodziny marchewki”. Także inne prezentowane wiersze ukazywały wartości odżywcze owoców i warzyw bogatych w witaminy. Szczególnie najmłodsi uczniowie byli bardzo zainteresowani wesołymi inscenizacjami.
Co roku w „dwójce” organizowany jest też konkurs plastyczny podsumowujący akcję, a w bieżącym roku szkolnym odbędzie się konkurs na hasło promujące jedzenie owoców i warzyw.
Miejmy nadzieję, iż wszystkie te działania wyrobią trwałą zmianę nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie, a nasi podopieczni wyrosną na pokolenie jedzące nie tylko chipsy i pizzę.
tekst: JS@JS, R.R
fot: R.R, J.K