Pierwszy dzień olimpiady wypełniły zmagania pisemne, po których wyeliminowano po jednej osobie z każdego zespołu. 28 lutego o 8.30 nastąpiło uroczyste rozpoczęcie olimpiady. Pani dyrektor Albina Chojak po raz czwarty przywitała członków jury w murach łomżyńskiej Wety: prof. dr hab. S. Ziajkę, dr inż. M. Czerniewicz, dr inż. F. Dajnowca, dr inż J. Rybkę, dr inż. S. Pimpickiego oraz M. Lipińńską i K. Rybacką z Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie.
Oprócz zmagań konkursowych na uczestników olimpiady i ich opiekunów czekały w piątek również inne atrakcje: wykład dr inż. J. Rybki pt. "Innowacje w mleczarstwie", wyjazd szkoleniowy do zakładu przetwórstwa mleczarskiego, wycieczka do muzeum diecezjalnego i seans filmowy w kinie, degustacja wyrobów mleczarskich.
Ranking szkół, które zwyciężyły drużynowo:
1. Zespół Szkół Zawodowych w Wysokiem Mazowieckiem (zdjęcie 4781)
2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Stanisława Staszica we Włoszczowej
3. Zespół Szkół Nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie
Wyniki indywidualne:
1 miejsce - Marzena Kulawiak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Stanisława Staszica we Włoszczowej (na zdjęciach)
2 miejsce - Paweł Michalski z Zespołu Szkół Zawodowych w Wysokiem Mazowieckiem
3 miejsce - Radosław Frankowski z Zespołu Szkół Zawodowych w Wysokiem Mazowieckiem.
Jak podkreślił prof. Stefan Ziajka, poziom tegorocznej olimpiady był wyjątkowo wysoki, dlatego przyznano 23 indeksy na Wydział Nauki o Żywności na Uniwersytecie Warmińsko - Mazurskim w Olsztynie. Prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związku Rewizyjnego w Warszawie Waldemar Broś, składając podziękowania na ręce dyrektor Albiny Chojak poinformował, że kolejna olimpiada również odbędzie się w łomżyńskiej "Wecie".
Magdalena Budziszewska
ZSWiO Nr 7 w Łomży