Na spotkanie do Urzędu Miejskiego przybyli przedstawiciele ok. 20 gospodarstw ekologicznych, zajmujących się produkcją tzw. zdrowej żywności, ale także partnerzy zaproszeni przez Miasto do współpracy w projekcie. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie reprezentowała dyrektor, Małgorzata Wróblewska, natomiast Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Łomży – Marian Zysk. Na zaproszenie Miasta przyjechała także z Gliwic Prezes Polskiego Klubu Ekologicznego, Maria Staniszewska, ekspert w dziedzinie ekologii. Dyskutowano o możliwościach produkcji i zbytu produktów ekologicznych na terenie miasta, szczególnie w placówkach oświatowych. Agnieszka Bućkowska, dyrektor Publicznego Przedszkola nr 8, głównego odbiorcy ekologicznych produktów, mówiła o korzyściach wynikających z żywienia na bazie zdrowych produktów. Przedstawiła też założenia projektu wdrażanego właśnie w jej placówce. Poruszono tematy związane z dostosowaniem produkcji do zapotrzebowania na „zdrowe” produkty na terenie miasta. Omawiano problemy przechowywania i opłacalności produkcji zdrowej żywności.
Projekt współpracy międzynarodowej „Dieta dla Zielonej Planety” rozpoczął się w grudniu 2013 roku, zakończy się we wrześniu 2014 roku. Realizowany jest w ramach Programu URBACT II z EFRR. Jego liderem jest szwedzkie miasto Sodertalje, parterami, oprócz Łomży – Moletai na Litwie i Mollet del Valles w Hiszpanii. Łomża została zaproszona do udziału w projekcie przez partnera ze Szwecji, głównie w związku z usytuowaniem Miasta w regionie rolniczym i potencjalnymi możliwościami podjęcia działań proekologicznych i agroturystycznych.
PP 8 kupuje produkty żywnościowe od gospodarstw ekologicznych. Podjęło też współpracę z dietetykiem. Dzieci i rodzice uczą się przygotowywania potraw zgodnie z piramidą żywieniową. Te doświadczenia wykorzystane zostaną w projekcie do planowania przyszłych działań. Miasto chce nawiązać kontakt z rolnikami, we współpracy z PODR, a przez to umożliwić zwiększanie dostaw produktów ekologicznych na rynek miasta. W ramach projektu Miasto Łomża przygotuje konferencję na temat ekologii i zdrowia. Wyda również książkę kucharską z przepisami na zdrowe posiłki dla dzieci, która zostanie przetłumaczona na język angielski.
Liczymy, że udział w projekcie pozwoli nam zainteresować placówki oświatowe zdrowym żywieniem dzieci, a rolnikom zwiększyć sprzedaż, a tym samym opłacalność ekologicznej produkcji. Chcemy również poznać doświadczenia miast w innych krajach w tym zakresie.