W środę 26 września w łomżyńskiej „Wecie” nastąpiło oficjalne podpisanie i rozpoczęcie projektu unijnego „ Zdrowa żywność od pola do stołu”. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Działanie 9. 2. Podniesienie jakości i atrakcyjności szkolnictwa zawodowego. Jak podkreślała w swoim wystąpieniu dyrektor ZSWiO Nr 7 w Łomży, konkurs ma połączyć przyszłość polskiej gastronomii ze staropolską tradycją gościnności. W czasie oficjalnego rozpoczęcia konkursu wręczono stypendia naukowe dla uczniów kształcących się w kierunku technik weterynarii od firmy Konrad.
Po oficjalnym rozpoczęciu wykład na temat „Wołowina na polskim stole” poprowadziła dr inż. Jolanta Sienkiewicz – pracownik naukowy Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Następnie drużyny konkursowe zaprezentowały swoje spoty reklamowe. O godz. 14.30 rozpoczęło się „Kulinarne show z wołowiną w roli głównej”, w czasie którego goście degustowali to, co z grilla, z pieca i patelni. Drużyny prezentowały swój kunszt kulinarny, przyrządzając dania z wołowiny, sprawdzały swoją wiedzę na temat wołowiny oraz prezentowały spoty reklamowe, promujące jej walory.
W czwartek 27 września odbywały się: test wiedzy o wołowinie oraz kulinarne zmagania konkursowe w dwuosobowych drużynach. Nad przebiegiem Praktycznego Konkursu Kulinarnego czuwało profesjonalne jury techniczne i degustacyjne w osobach: przewodniczący – przedstawiciel renomowanej Uczelni Wyższej oraz członkowie: - wybitny krytyk kulinarny mecenas Jerzy Marek Halski - znani i cenieni kucharze : Dariusz Wójcik, Andrzej Konowalski, Marek Pogorzelski .
W konkursie według całkowitej punktacji zwyciężyły w kolejności od 1 do 3 miejsca:
1) Zespół Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
2) Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych w Warszawie
3) Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży
1 miejsce za test zdobył reprezentant Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. 1 miejsce w praktycznym konkursie kulinarnym zajęli reprezentanci Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Za spot reklamowy wyróżniona została drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Krakowie.
Konkurs ma na celu promowanie mięsa wołowego na polskim stole, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie pomysłowości i kreatywności uczniów, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego, nawiązywanie współpracy między szkołami, restauracjami, hotelami oraz firmami związanymi z gastronomią.
ZSWiO nr 7, Magdalena Budziszewska