Drużyna z Grodziska Mazowieckiego wygrała konkurs o wołowinie

Strona główna » Aktualności

Drużyna z Grodziska Mazowieckiego wygrała konkurs o wołowinie

9 najlepszych drużyn ze szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym zmierzyło się w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Wołowina na Polskim Stole”. Konkurs przygotowali: łomżyński Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Przedsięwzięciu patronował Prezydent Miasta Łomży.

W środę 26 września w łomżyńskiej „Wecie” nastąpiło oficjalne  podpisanie  i rozpoczęcie projektu unijnego „ Zdrowa żywność od pola do stołu”.  Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Działanie 9. 2. Podniesienie jakości i atrakcyjności szkolnictwa zawodowego. Jak podkreślała w swoim wystąpieniu dyrektor ZSWiO Nr 7 w Łomży, konkurs ma połączyć przyszłość polskiej gastronomii ze staropolską tradycją gościnności. W czasie oficjalnego rozpoczęcia konkursu wręczono stypendia naukowe dla uczniów kształcących się  w kierunku technik weterynarii od firmy Konrad.
Po oficjalnym rozpoczęciu wykład na temat „Wołowina na polskim stole” poprowadziła dr inż. Jolanta Sienkiewicz – pracownik naukowy  Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości  w Łomży. Następnie drużyny konkursowe zaprezentowały swoje spoty reklamowe. O godz. 14.30 rozpoczęło się „Kulinarne show z wołowiną w roli głównej”, w czasie którego goście degustowali to, co z grilla, z pieca i patelni.  Drużyny  prezentowały swój kunszt kulinarny, przyrządzając  dania z wołowiny, sprawdzały swoją wiedzę na temat wołowiny oraz prezentowały spoty reklamowe, promujące jej walory.
W czwartek 27 września odbywały się: test wiedzy o wołowinie oraz kulinarne zmagania konkursowe w dwuosobowych drużynach. Nad przebiegiem Praktycznego Konkursu Kulinarnego czuwało profesjonalne jury techniczne i degustacyjne w osobach: przewodniczący – przedstawiciel renomowanej Uczelni Wyższej oraz członkowie: - wybitny  krytyk kulinarny mecenas Jerzy Marek Halski - znani          i cenieni kucharze  : Dariusz Wójcik, Andrzej Konowalski, Marek Pogorzelski .
W konkursie według całkowitej punktacji zwyciężyły w kolejności od 1 do 3 miejsca:

1) Zespół Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
2) Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych w Warszawie
3) Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży

1 miejsce za test zdobył reprezentant Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. 1 miejsce w praktycznym konkursie kulinarnym zajęli reprezentanci Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Za spot reklamowy wyróżniona została drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych  w Krakowie.

Konkurs ma na celu promowanie mięsa wołowego na polskim stole, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie  pomysłowości i kreatywności uczniów, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego, nawiązywanie współpracy między szkołami, restauracjami, hotelami oraz firmami związanymi  z gastronomią.

ZSWiO nr 7, Magdalena Budziszewska

2012-09-28 09:40 Opublikował: Anna Księżyk-Chojnacka

Urząd Miejski w Łomży

Stary Rynek 14; 18-400 Łomża
godziny pracy Urzędu:
poniedziałek - piątek 7:30 - 15:30
tel. 86 215 67 00
faks 86 216 45 56

Straż Miejska
ul. gen. W. Sikorskiego 176A
tel. 86 215 67 56 / 57 / 58

Konto UM do uiszczania opłat skarbowych

VeloBank S.A. nr
66 1560 0013 2294 6771 7000 0007


Copyright @ 2011 Urząd Miejski w Łomży!
Projekt i wykonanie SPEED