O przybliżenie staropolskich tradycji kulinarnych i nie tylko została poproszona Pani Wiesława Pawlak, etnograf z Muzeum Północno-Mazowieckiego w Łomży. Przygotowana prelekcja przybliżyła rzeczywisty charakter dawnej polskiej kuchni regionalnej, konfrontując go ze współczesnym wyobrażeniem o tym jak wyglądała.
Spotkanie cieszyło się niezwykle dużym zainteresowaniem wśród seniorów i było doskonałą okazją nie tylko do poszerzenia swojej wiedzy, ale także wymiany doświadczeń kulinarnych. Miłym akcentem spotkania były przygotowane specjalnie na tą okazję przez Panią Wiesławę tradycyjne kurpiowskie ciasteczka - fafernuchy, których seniorzy mogli skosztować podczas spotkania.
Biblioteka jako atrakcyjne miejsce spotkań dla seniorów serdecznie zaprasza wszystkich zainteresowanych na kolejne spotkanie. Odbędzie się ono już 21 listopada w filii bibliotecznej przy ulicy Księżnej Anny 2.
Tekst i foto : Agnieszka Chrostowska – kierownik Filii Nr 2 Miejskiej Biblioteki Publicznej w Łomży.